Whiplash na auto ongeluk

Wat is een Whiplash?

Jaarlijks lopen vele mensen een whiplash op na een auto-ongeluk. Uit de richtlijn Whiplash (2008)1 blijkt dat een whiplash een mechanisme is, waarbij meerdere krachten tegelijkertijd op de nek inwerken. Hierbij maakt het hoofd een heftige slingerbeweging ten opzichte van de romp. Dit heeft natuurlijk ook zijn uitwerking op de atlas, de eerste nekwervel, waar het hoofd op rust. Een whiplash treedt voornamelijk op bij (auto) ongevallen, bij aanrijdingen van de achter- of zijkant. Op het moment dat er wel nek-, hoofd- of bewegingsklachten zijn, maar geen duidelijke aanwijzing voor acute letselschade, kan de diagnose ‘whiplash’ worden gesteld.

Wat zijn de klachten?

De meest voorkomende klachten volgens de richtlijn Whiplash (2008) zijn:

  • Pijn in de nek, met mogelijke uitstraling naar het achterhoofd, schouders en armen;
  • Een stijve nek welke beperking van beweging geeft;
  • Hoofdpijn, vooral in het achterhoofd en mogelijk uitstralend naar het voorhoofd.

Minder vaak voorkomende klachten zijn bijvoorbeeld:

  • Duizeligheid, misselijkheid en moeheid;
  • Problemen bij zien en horen (oorsuizen);
  • Geheugenproblemen.

Houden de klachten langer aan dan 2 á 3 maanden, dan spreekt men van een langdurig whiplash syndroom. Andere klachten die voor kunnen komen zijn concentratiestoornissen, psychologische veranderingen zoals depressie, nervositeit, slaapstoornissen en emotionele labiliteit.

Een whiplash is een complexe aandoening welke een grote variatie aan klachten kan geven. De klachten kunnen per individu zeer uiteenlopend zijn. Deze complexiteit zorgt ervoor dat een whiplash een onbegrepen aandoening is. Vooral door het ontbreken van acute letselschade wordt whiplash door artsen in Nederland niet gemakkelijk (h)erkend!

Vanuit de complementaire geneeskunde wordt gewezen op het belang van het hoog-cervicale gebied (schedel, atlas en tweede nekwervel), dat met name bij whiplashklachten een belangrijke rol speelt.

Wat is Atlaszone?

De atlas krijgt in de reguliere geneeskunde nauwelijks aandacht en is grotendeels een onbegrepen gebied. Zelfs in de radiologie is men weinig vertrouwd met het gebied rondom de atlas.

Atlaszone is een methode die ontwikkeld is door de Zwitser René Claudius Schümperli. Hij heeft tussen 1993 en 1996 een revolutionaire methode ontwikkeld die het gebied rondom de atlas op een veilige manier behandelt. Hierbij worden met name de verschillende korte spiergroepen behandelt die direct onder de schedel liggen en het gebied rondom de atlas inclusief het hoofd in positie houden.

Meer over de Atlaszone behandeling klik hier

Hoe biedt Atlaszone een oplossing?

Bij een whiplash is het gehele gebied rondom de eerste nekwervel in een stress toestand geraakt en verdraaid (inclusief de zenuw van de eerste nekwervel en het bindweefsel). Tijdens de Atlaszone behandeling wordt dit hele gebied rondom de C1 ge-reset. Dit gebeurt in één behandeling en geeft meestal onmiddellijke verlichting.

Wat is Atlaszone NIET?

Tijdens een Atlaszone behandeling wordt de Atlas niet gemanipuleerd of gekraakt. Het is een volkomen ongevaarlijke methode. Wereldwijd zijn reeds meer dan twee miljoen mensen behandeld. Het is een neuromusculaire massage, die overigens niet voor iedereen pijnloos is.

Literatuur

  1. http://whiplash.totall.eu/doc/psd/richtlijnen-fysio-whiplash.pdf