Scheefstand van het hoofd

Bekijk ook deel één van het filmpje hier.

Deze aandoening wordt ook wel torticollis genoemd1. Letterlijk vertaald betekent torticollis draaiing van de nek. De baby houdt het hoofd gekanteld en heeft moeite deze  recht te houden. Bij deze toestand is de spier, die van het borstbeen naar een plaats achter het oor loopt, verkort en verdikt.

Torticollis is een vrij zeldzame aandoening welke met name bij kinderen net na de geboorte voorkomt. Over het algemeen wordt er direct na de geboorte nog niets gezien. De afwijking uit zich namelijk meestal binnen enkele weken na de geboorte. Een verdikking onderin de halsspier is het eerste symptoom van de scheefstand van het hoofd.

Niet-aangeboren vormen kunnen het gevolg zijn van ontstekingen in het hoofd-halsgebied, neurologische oorzaken of ongevallen.

Volgens verschillende bronnen33 kan de acute vorm te maken hebben met afwijkingen van de nekwervels of verschuiving van de eerste nekwervel (atlas) ten opzichte van de tweede nekwervel. Sommige baby’s kunnen het hoofdje daarom niet rechtop houden. Het hoofdje hangt letterlijk naar één kant.

Bij veel baby’s kan een trauma worden geconstateerd in het nekgebied. Mogelijke oorzaak is het geboorteproces waar vaak ruw wordt getrokken en gedraaid aan het hoofdje van de baby. Met name de geboorte met behulp van de vacuumpomp kan traumatisch zijn. Veel baby’s huilen als hun truitje of t-shirt wordt uitgetrokken, huilen vaak en slapen onrustig en onderbroken.

Wat is Atlaszone?

De hoogste nekwervel, ook wel de atlas genoemd, krijgt in de reguliere geneeskunde nauwelijks aandacht. Dit gebied is grotendeels een onbegrepen. Zelfs in de radiologie is men weinig vertrouwd met het gebied rondom de atlas.

Atlaszone is een methode die ontwikkeld is door de Zwitser René Claudius Schümperli. Hij heeft tussen 1993 en 1996 een revolutionaire methode ontwikkeld die het gebied rondom de atlas op een veilige manier behandelt.

Meer over de Atlaszone behandeling klik hier

Hoe biedt Atlaszone een oplossing?

Met de Atlaszonebehandeling worden met name de verschillende korte spiergroepen behandeld die direct onder de schedel liggen, het gebied rondom de atlas. Deze spiergroepen houden het hoofd en de atlas in positie, welke dus vaak een scheve positie blijkt te zijn..

Door de specifieke behandeling van Atlaszone worden deze spiergroepen uitgeput. Door de uitputting laten ze los waardoor de atlas uit zichzelf op de meest optimale positie kan gaan. Onmiddellijk wordt de bloedtoevoer naar het hoofd verbeterd.

De Atlaszone behandeling kan worden uitgevoerd bij kinderen vanaf 5 maanden. Tijdens de behandeling kan het kind bij een ouder op schoot zitten.

Er wordt alleen behandeld als het kind het toelaat.

Wat is Atlaszone NIET?

Tijdens een Atlaszone behandeling wordt de Atlas niet gemanipuleerd of gekraakt. Het is een volkomen ongevaarlijke methode. Wereldwijd zijn reeds meer dan twee miljoen mensen behandeld. Het is een neuromusculaire massage, die overigens niet voor iedereen pijnloos is.

Literatuur:

  1. https://www.radboudumc.nl/Informatiefolders/6143-Scheefstand_van_het_hoof-i.pdf.
  2. http://www.orthopedie.nl/rug/torticollis/.
  3. http://www.mijnkinderarts.nl/ziekten/botten-en-gewrichten/scheefstand-hoofd-torticollis.htm.