Nekklachten

Algemeen

De nek is een complex systeem van spieren, bloedbanen en zenuwen. Deze complexiteit, en het feit dat de nek continue wordt gebruikt door het draaien en bewegen van het hoofd, maakt de nek zeer kwetsbaar voor letsel. Uit onderzoek blijkt dat nekklachten, naast rugklachten een van de meest voorkomende klachten zijn.

De meest voorkomende vormen van nekpijn zijn:

De klacht die het meest voorkomt is a-specifieke nekpijn1, ook wel de ‘gewone’ nekpijn. Bij deze vorm van nekpijn ontwikkelt de pijn zich in de nek en kan het uitstralen naar de basis van de schedel en de schouders. Bewegingen van de nek kunnen de pijn verergeren. De pijn kan zich daarnaast uitbreiden naar een arm, een hand of de vingers en kan gevoelloosheid of tintelingen veroorzaken. Dit is het effect van een irritatie van een zenuw die door het wervelkanaal in de nek naar de arm loopt.

Onder de oorzaken vindt men verrekte spieren of pezen in de nek en lichte verwondingen. Daarnaast is een slechte lichaamshouding een veel genoemde oorzaak. Nekpijn komt bijvoorbeeld meer voor bij mensen die een groot deel van hun werkdag aan een bureau zitten in een ‘voorovergebogen’ positie.

Uit recentelijk onderzoek van het Erasmus MC en Stichting IZZ2 onder 11.000 zorgmedewerkers blijkt dat 85 procent kampt met fysieke problemen. Bijna een kwart van al het personeel kan door nek-, rug- of schouderklachten het eigen werk niet meer uitvoeren.

Hoe biedt Atlaszone een alternatieve behandeling voor nekklachten?

Het gebied rond hoogste nekwervel, C1, ook wel de atlas genoemd, krijgt in de reguliere geneeskunde nauwelijks aandacht, en is grotendeels een onbegrepen gebied. Zelfs in de radiologie is men weinig vertrouwd met het gebied rondom de atlas.

Atlaszone is een alternatieve behandeling die ontwikkeld is door de Zwitser René Claudius Schümperli. Hij heeft tussen 1993 en 1996 een revolutionaire methode ontwikkeld die het gebied rondom de atlas op een veilige manier behandelt. Hierbij worden met name de verschillende korte spiergroepen behandeld die direct onder de schedel liggen en het gebied rondom de atlas inclusief het hoofd in positie houden.

Veel nekklachten zijn onbegrepen en blijken in de praktijk vaak gerelateerd te zijn aan het gebied rondom de atlas. In veel gevallen wordt de nekpijn aanzienlijk minder of verdwijnt in zijn geheel nadat de Atlaszone behandeling is toegepast.

Ervaringen na Atlaszone

Ik heb twee nekhernia’s die een behoorlijke pijn uitstraalden naar mijn arm. Na de behandeling merk ik dat de druk op de hernia veel minder is geworden. Ik ervaar een ontspannen lichaam en een diepe ademhaling. (Vrouw, 40 jaar, Bornerbroek)

Na de behandeling heb ik veel meer bewegingsvrijheid in de nek. Ik kan mijn nek verder draaien waardoor ik beter kan zien tijdens het autorijden. De pijn in de nek tijdens het werken aan tafel is nog niet weg, maar wel minder geworden. Ik slaap beter en dit zonder pijn of stijfheid. (Vrouw, 35 jaar, Deventer)

Direct na de behandeling voelde ik me heel vrolijk. Ook had ik het gevoel van ‘zeebenen’, een beetje zweverig. Ik was vermoeid maar voelde ook meer stroming in mijn nek. (Man, 44 jaar, Den Haag)

Wat is Atlaszone NIET?

Tijdens een Atlaszone behandeling wordt de Atlas niet gemanipuleerd of gekraakt. Het is een volkomen ongevaarlijke methode. Wereldwijd zijn reeds meer dan twee miljoen mensen behandeld. Het is een neuromusculaire massage, die overigens niet voor iedereen pijnloos is.

Literatuur

  1. https://www.patient1.nl/encyclopedie/nekpijn-bij-volwassenen
  2. http://nos.nl/artikel/2005811-zorgmedewerkers-thuis-door-nekklachten.html