Fysieke klachten tijdens en na zwangerschap

Algemeen

Vanzelfsprekend verandert het lichaam van een vrouw tijdens de zwangerschap: het gewicht neemt toe en ook verandert de houding. Ongeveer de helft van de vrouwen krijgt tijdens hun zwangerschap of na de bevalling te maken met klachten rondom het bekken (zoals bekkeninstabiliteit), in de lage rug en benen. Deze klachten kunnen continu aanwezig zijn of treden vooral op na (te) lang lopen of in één houding staan of zitten.

Wat zijn de klachten1?

De pijnklachten die kunnen ontstaan zijn:

  • Pijn vóór in het bekken welke kan uitstralen via de binnenkant van het bovenbeen, naar de lies of de vagina.
  • Pijn links en/of rechts in de onderrug, ter hoogte van de twee kuiltjes. Deze pijn kan uitstralen naar de hele bil, lies en de achterzijde van het boven/onderbeen.
  • Pijn rond het stuitje. Deze pijn neemt vaak toe bij vermoeidheid en bepaalde bewegingen zoals bukken, draaien met de rug, omdraaien in bed en onverwachte bewegingen.

Pijnklachten kunnen onstaan door(over)belasten van de buik- en rompspieren, door het vastzetten van de ademhaling, door te persen of door het continu aanspannen van de bekkenbodemspieren. Dit laatste kan bekkenbodemklachten geven zoals urine-incontinentie en seksuele problemen. Zwangerschap zorgt vaak ook voor verminderde belastbaarheid2 van het bekken. De mate van belasting wordt tevens bepaald door de stand van het bekken. Deze stand wordt mede beïnvloed door de wervels van de rug; vooral de eerste nekwervel (Atlas) blijkt cruciaal te zijn.

Meer over de Atlaszone behandeling klik hier

Hoe biedt Atlaszone een oplossing voor bekkeninstabiliteit tijdens zwangerschap?

In de fysiotherapie en osteopathie is er altijd een discussie gaande wat belangrijker is, de stand van het bekken of de stand van de atlas. Fysiotherapeuten gaan er veelal van uit dat het een scheefstand van het bekken een probleem op zich is.

Het is al lang bekend dat de stand van de atlas ook de bekkenstand beïnvloedt, en zelfs bekkeninstabiliteit kan veroorzaken.

De eerste nekwervel krijgt in de reguliere geneeskunde nauwelijks aandacht. Dit is grotendeels een onbegrepen gebied. Zelfs in de radiologie is men weinig vertrouwd met het gebied rondom de atlas. Door het behandelen van het gebied rond de atlas met de Atlaszone methode wordt veelal ook het bekken gecorrigeerd.

Wat is Atlaszone?

Het gebied rond hoogste nekwervel, C1, ook wel de atlas genoemd, krijgt in de reguliere geneeskunde nauwelijks aandacht, en is grotendeels een onbegrepen gebied. Zelfs in de radiologie is men weinig vertrouwd met het gebied rondom de atlas.

Atlaszone is een methode die ontwikkeld is door de Zwitser René Claudius Schümperli. Hij heeft tussen 1993 en 1996 een revolutionaire methode ontwikkeld die het gebied rondom de atlas op een veilige manier behandelt. Hierbij worden met name de verschillende korte spiergroepen behandeld die direct onder de schedel liggen en het gebied rondom de atlas inclusief het hoofd in positie houden.

Wat is Atlaszone NIET?

Tijdens een Atlaszone behandeling wordt de Atlas niet gemanipuleerd of gekraakt. Het is een volkomen ongevaarlijke methode. Wereldwijd zijn reeds meer dan twee miljoen mensen behandeld. Het is een neuromusculaire massage, die overigens niet voor iedereen pijnloos is.

Literatuur

  1. www.erasmusmc.nl/cs-patientenzorg/2419534/2419543/100560/218980/6182330-07_08iBekkenpijn
  2. www.bekkenbodemzorgcentrum.nl/content/bekkenpijn-tijdens-of-na-de-zwangerschap.html