Duizeligheid

Algemeen

Volgens het duizeligheidscentrum(1) is duizeligheid: “Het gevoel dat beleefd wordt als de relatie tot de ruimtelijke omgeving verstoord is.” Dit gevoel kan verschillen per persoon. Het kan gaan om draaierigheid, zweverigheid, het gevoel alsof de wereld draait of het idee dat de patiënt zelf rond tolt. Hierbij kan desoriëntatie voorkomen en het gevoel om te vallen. Verder kunnen er bijkomende verschijnselen zijn, zoals angst, onzekerheid, transpireren, misselijkheid en braken.

Het is een klacht die veel voorkomt; bij 3 tot 14% van de patiënten die bij de huisarts komt, is duizeligheid de hoofdklacht. Draaiduizeligheid wordt maar in 16% van de gevallen als hóófddiagnose gezien. Het wordt vooral gezien als een symptoom van verschillende ziektebeelden, zoals een lage bloeddruk, hyperventilatie, een virus (in het binnenoor) of als bijwerking van een geneesmiddel. Daarnaast kan het ook als symptoom van een syndroom in de cervicale wervelkolom worden gezien, of een doorbloedingsstoornis van de kleine hersenen of het evenwichtsorgaan(2).

Hoe biedt Atlaszone een oplossing voor duizeligheid?

De Atlaszone methode biedt met name een oplossing wanneer de duizeligheid een gevolg is van een slechte doorbloeding in het hoog-cervicale gebied (dicht bij het evenwichtsorgaan), maar ook bij andere oorzaken blijkt deze methode vaak een belangrijke doorbraak te zijn in het verminderen van de symptomen. In de traditionele Chinese geneeskunde (TCM) wordt de eerste nekwervel, de atlas, in verband gebracht met de bloeddruk, met name een te hoge bloeddruk. Een gedraaide en gekantelde atlas heeft soms verreikende gevolgen voor het algeheel welbevinden. Klachten van duizeligheid en misselijkheid kunnen direct verband houden met de scheefstand van de atlas. Deze scheefstand kan een belasting vormen voor het evenwichtsorgaan en voor het gehoorsorgaan, en daardoor voor de beleving van hoe men in de ruimte staat. De neuromusculaire massage van de Atlaszone methode die boven in de nek plaatsvindt, vermindert duizeligheid in de meeste gevallen waar deze een bijverschijnsel is van migraine en/of hoofdpijn. Onzekerheid en het gevoel hebben snel om te kunnen vallen worden door de Atlaszone behandeling verbeterd.

Meer over de Atlaszone behandeling klik hier.

Ervaringen na Atlaszone

Ik had voor de behandeling vaak last van korte duizelingen, na de behandeling heb ik er geen meer gehad! (vrouw, 25 jaar uit Apeldoorn) 

Wat is Atlaszone?

De hoogste nekwervel, ook wel de atlas genoemd, krijgt in de reguliere geneeskunde nauwelijks aandacht. Dit gebied is grotendeels onbegrepen. Zelfs in de radiologie is men weinig vertrouwd met het gebied rondom de atlas.

Atlaszone is een methode die ontwikkeld is door de Zwitser René Claudius Schümperli. Hij heeft tussen 1993 en 1996 een revolutionaire methode ontwikkeld die het gebied rondom de atlas op een veilige manier behandelt. Hierbij worden met name de verschillende korte spiergroepen behandeld die direct onder de schedel liggen en het gebied rondom de atlas inclusief het hoofd in positie houden.

Door de specifieke behandeling van Atlaszone worden deze spiergroepen tot ontspanning gebracht en de bloedtoevoer naar dit hele gebied bevorderd.

Meer over de Atlaszone behandeling klik hier

Wat is Atlaszone NIET?

Tijdens een Atlaszone behandeling wordt de Atlas niet gemanipuleerd of gekraakt. Het is een volkomen ongevaarlijke methode. Wereldwijd zijn reeds meer dan twee miljoen mensen behandeld. Het is een neuromusculaire massage, die overigens niet voor iedereen pijnloos is.

Literatuur:

  1. www.duizeligheidscentrum.nl/Duizeligheidscentrum/Welkom-bij-het-Duizeligheidscentrum-Apeldoorn/Patienten/Patienten-Duizeligheid.html
  2. www.nhg.org/standaarden/volledig/nhg-standaard-duizeligheid