Rugpijn

Zie ook deel twee van de video hier.

Algemeen

Veel rugklachten ontstaan door verouderingsverschijnselen, ook wel slijtage genoemd. Dit zijn verschijnselen die bij iedereen optreden, in meerdere of mindere mate.

Spit2

Pijn die zonder aanleiding in de onderrug schiet wordt ook wel spit genoemd. Dit is een van de bekendste vormen van acute rugklachten. Het kan tevens ook ontstaan na lange tijd in een (ongemakkelijke) houding te hebben gestaan of gezeten. De klachten kunnen zeer heftig zijn maar gaan meestal in een periode van 1 tot 2 weken weer over. Pijnstilling verzacht de symptomen, maar een oorzakelijke behandeling is er nog niet. Als de pijn na een aantal weken niet overgaat kan deze chronisch worden. Soms wordt de acute rugpijn gevolgd door pijnuitstraling in het been, er kan dan sprake zijn van een hernia.

Hernia3

Een hernia is een uitstulping van een tussenwervelschijf die een zenuw beknelt die naar het been of naar de arm loopt. Een hernia komt meestal laag in de rug voor en minder vaak in de nek.

De klachten die het meest voorkomen zijn lage rugpijn die uitstraalt naar een been en nekpijn uitstralend naar een arm. De pijn ontstaat in korte tijd, vaak zonder duidelijke aanleiding, soms plotseling, bijvoorbeeld bij tillen. De uitstralende pijn is over het algemeen erger dan de rugpijn zelf. Veel voorkomend zijn tintelingen of een doof gevoel in een deel van het been of in de voet. De pijn neemt toe bij hoesten en persen. Meestal geeft liggen verlichting van de pijn.

De oorzaak van een hernia wordt gezocht in de tussenwervelschijf. De tussenwervelschijf bestaat uit een elastische ring en een zachte binnenkant. Door een verticale houding ontstaat druk op de elastische ring. Door slijtage kan deze verslappen, waardoor de zachte binnenkant gaat uitpuilen en op een zenuw kan drukken.

Scoliose4

Scoliose betekent letterlijk dat iets krom is, in dit geval gaat het om een verkromming van de rug. Vanachter bekeken zijn krommingen te zien in zijwaartse richting. Het kan zijn dat de rug in één bocht krom gegroeid is (in een C vorm) of in twee bochten (S vorm).

Veel mensen hebben een kleine kromming in de rug, om een diagnose te krijgen moet de hoek tussen verschillende wervels van de wervelkolom meer dan 10 graden zijn. Ongeveer vier op de 100 mensen krijgt deze diagnose.

Er wordt onderscheid gemaakt tussen structurele scoliose, en functionele scoliose. Structurele scoliose is vanaf jonge leeftijd aanwezig, wat een gevolg kan zijn van een aangeboren afwijking. Functionele scoliose ontstaat in de loop van de tijd door en gaat vaak gepaard met een beenlengteverschil.

Hoe biedt Atlaszone een oplossing voor rugpijn en rugklachten?

Scheefstand van de atlas werkt vaak als een domino effect op de rest van de wervelkolom waardoor de hele wervelkolom wordt belast. Dit kan rugpijn veroorzaken en bekkenscheefstand. Behandeling van alleen de lage rugpijn lost vaak de klachten niet op. Als met behulp van de Atlaszone methode het gebied rond de atlas wordt behandeld, is een van de eerste oorzaken van rugpijn weggenomen.
Ook vindt er door deze alternatieve behandeling een verandering in de houding en positie van het lichaam plaats. Hierdoor worden lichte hernia’s vaak vanzelf geheeld.

Voor patiënten met scoliose is de mate van verbetering afhankelijk van de ernst van de scheefstand. Met name bij jonge mensen kan er een grote verbetering optreden. Hierbij zijn meestal meerdere alternatieve behandelingen noodzakelijk, alsmede aanvullende therapieën.

Artsen verklaren:

Meerdere huisartsen verklaren dat ze tientallen patiënten met rugklachten hebben doorverwezen naar meerdere behandelaren. Van veel behandelingen is bekend dat ze een positieve uitkomst bieden maar dat het effect niet blijvend is. Het blijkt echter dat de effecten van een Atlaszone behandeling in veel gevallen wel blijvend zijn.

Ervaringen na Atlaszone

Direct na de alternatieve behandeling kreeg ik pijn in mijn rug, tussen de schouderbladen en in mijn taille. Ook had ik 3 dagen hevige diarree. Ik merk dat mijn hoofd makkelijker kan draaien. Ik loop rechtop en mijn lage rugpijn is veel minder geworden. Niet onbelangrijk: mijn gedachten zijn optimistischer geworden. (Man, 80 jaar, Lelystad)

De zeurende pijn uit de schouders is weg. Mijn spieren en lichaam voelen soepeler aan. Geestelijk voel ik me een stuk frisser. (Man, 31 jaar, Enkhuizen)

Wat is Atlaszone?

Het gebied rond hoogste nekwervel, C1, ook wel de atlas genoemd, krijgt in de reguliere geneeskunde nauwelijks aandacht, en is grotendeels een onbegrepen gebied. Zelfs in de radiologie is men weinig vertrouwd met het gebied rondom de atlas.

Atlaszone is een methode die ontwikkeld is door de Zwitser René Claudius Schümperli. Hij heeft tussen 1993 en 1996 een revolutionaire methode ontwikkeld die het gebied rondom de atlas op een veilige manier behandelt. Hierbij worden met name de verschillende korte spiergroepen behandeld die direct onder de schedel liggen en het gebied rondom de atlas inclusief het hoofd in positie houden.

Meer over de Atlaszone behandeling klik hier

Wat is Atlaszone NIET?

Tijdens de alternatieve behandeling wordt de Atlas niet gemanipuleerd of gekraakt. Het is een volkomen ongevaarlijke methode. Wereldwijd zijn reeds meer dan twee miljoen mensen behandeld. Het is een neuromusculaire massage, die overigens niet voor iedereen pijnloos is.

Literatuur

  1. http://www.nvvn.org/patienteninfo/rug-pijn.php.
  2. http://www.neurochirurgie-zwolle.nl/patienteninformatie/wervels-en-ruggenmerg/rugpijn.
  3. http://www.nvvn.org/patienteninfo/rug-hernia.php.
  4. http://www.scoliosebehandeling.nl/wat-is-scoliose.html.