Chronische hoofdpijn

Algemeen

Volgens de Nederlandse Vereniging van hoofdpijnpatiënten heeft twintig procent van de Nederlanders, dat is één op de vijf, minimaal één dag in de week hoofdpijn¹. Sommige mensen hebben dagelijks last van hoofdpijn – chronische hoofdpijn.

De meest voorkomende vormen van chronische hoofdpijn zijn:

  • Spanningshoofdpijn;
  • Cluster hoofdpijn;
  • Migraine. Klik hier voor de pagina over migraine.

Spanningshoofdpijn

Spanningshoofdpijn is een verzamelnaam voor meerdere soorten hoofdpijn zonder bekende neurologische oorzaak¹. Anders dan de naam doet vermoeden, ontstaat de hoofdpijn niet door spanning. De oorzaak van spanningshoofdpijn is niet bekend. Er bestaan veel, nog niet bewezen theorieën. De pijn bevindt zich over het algemeen aan weerszijden van het hoofd en is dof en drukkend. Het wordt ook wel beschreven als een strakke band die rond het hoofd zit.

Bij spanningshoofdpijn is lichamelijke inspanning nog wel mogelijk. De hevigheid van de pijn wisselt gedurende de dag. De hoofdpijn kan af en toe optreden (episodische spanningshoofdpijn) of zeer geregeld (chronische spanningshoofdpijn).

Clusterhoofdpijn

Clusterhoofdpijn is een zeldzame (hevige) vorm van hoofdpijn. Naar schatting komt het voor bij één op de 10.000 mensen. Deze vorm van hoofdpijn komt over het algemeen voor in één tot drie korte aanvallen per dag, gedurende een periode van één tot twee maanden¹. Na deze periode volgt een tijd zonder klachten waarna een nieuw cluster van hoofdpijnaanvallen begint. Er zijn echter ook chronische patiënten, bij wie geen aanvalsvrije periode voorkomt. Deze patiënten ervaren iedere dag een ondraaglijke pijn.

Kenmerkend voor deze vorm van hoofdpijn² is dat de pijn zich altijd in één gezichtshelft bevindt, vooral rond het oog. Aan deze zijde kan tevens het oog gaan tranen of roodheid vertonen of zelfs aangezichtsverlamming voorkomen. Een aanval duurt gemiddeld een uur, waarna de volgende aanval enkele uren later volgt. De pijn wordt omschreven als explosief en borend. Anders dan bij migraine, waarbij de patiënt meestal stil in een donkere kamer gaat zitten of liggen heeft de patiënt met clusterhoofdpijn een sterke drang tot bewegen.

Hoe biedt Atlaszone een oplossing voor chronische hoofdpijn?

Tijdens de Atlaszone behandeling worden met name de verschillende korte spiergroepen behandeld die direct onder de schedel liggen en het gebied rondom de atlas inclusief het hoofd in positie houden. Het blijkt dat juist deze spiergroepen veelal zeer gespannen zijn bij mensen met chronische hoofdpijn. Door de specifieke behandeling van Atlaszone worden deze spiergroepen tot ontspanning gebracht en de bloedtoevoer naar dit hele gebied bevorderd. In de praktijk blijkt dat bij 85% van patiënten met hoofdpijn en migraine zeer veel baat heeft bij de methode van Atlaszone.

Ervaringen na Atlaszone

Uitstekend resultaat. Na 55 jaar dagelijks 6 tot 8 aspirines geslikt te hebben, is de chronische hoofdpijn zo goed als verdwenen. (Man, 76 jaar, Almere)

Mijn stijfheid is geheel verdwenen, mijn rug, nek en heupen zijn flexibel en ongekend los. De chronische hoofdpijn is verdwenen. Ik kan weer moeiteloos rechtop zitten, wandelen en tuinieren. Ik had speciale schoenzolen maar die heb ik na de eerste sessie uitgelaten, niet meer nodig. Kwaliteit van het leven holt vooruit. Veel vrolijker! Kan bijna niet geloven dat na 2 behandelingen, mijn pijn en ongemakken na 40 jaar eindelijk zijn verdwenen. (Vrouw, 56 jaar, Huizen)

De eerste nacht kon ik niet goed slapen, ik had last van een tintelend been, spierpijn, last van mijn onderrug. De weken na de behandeling merk ik dat ik veel minder hoofdpijn heb. Ik heb warme voeten, voorheen altijd koud. Ik merk dat ik situaties beter aan kan, ik ben veel rustiger. (Vrouw, 23 jaar, Oldenzaal)

Direct na de behandeling kreeg ik stevige hoofdpijn. Ik kon drukke ruimtes niet verwerken. Mijn nek en schouderbladen deden pijn, leek op spierpijn. De weken erna gaat het beter met de hevige hoofdpijn. (Man, 32 jaar, Enschede)

Wat is Atlaszone?

Het gebied rond hoogste nekwervel, C1, ookwel de atlas genoemd, krijgt in de reguliere geneeskunde nauwelijks aandacht, en is grotendeels een onbegrepen gebied. Zelfs in de radiologie is men weinig vertrouwd met het gebied rondom de atlas.

Atlaszone is een methode die ontwikkeld is door de Zwitser René Claudius Schümperli. Hij heeft tussen 1993 en 1996 een revolutionaire methode ontwikkeld die het gebied rondom de atlas op een veilige manier behandelt.

Meer over de Atlaszone behandeling klik hier

Wat is Atlaszone NIET?

Tijdens een Atlaszone behandeling wordt de Atlas niet gemanipuleerd of gekraakt. Het is een volkomen ongevaarlijke methode. Wereldwijd zijn reeds meer dan twee miljoen mensen behandeld. Het is een neuromusculaire massage, die overigens niet voor iedereen pijnloos is.

Literatuur

  1. http://www.nederlandsehoofdpijnvereniging.nl/over-nhv/informatie-voor/patienten/spanningshoofdpijn/.
  2. http://www.hoofdpijnpatienten.nl/soorten-hoofdpijn.
  3. Raskin, N. H. Migraine and the cluster headache. In: Fauci, A. S., Braunwald, E., Isselbacher, K., et al, eds. Harrison’s principles of internal medicine. New York: McGraw-Hill, 1998: 2307-2311.
  4. http://www.kennislink.nl/publicaties/meer-zicht-op-zelfmoordhoofdpijn.