Beenlengteverschil

Over Beenlengteverschil

Uit onderzoek1 blijkt dat 70% van de bevolking een beenlengteverschil heeft. Hieronder vallen anatomische beenlengteverschillen (waarbij het ene been korter is dan het andere) en functionele beenlengteverschillen (waarbij de benen even lang zijn maar het bekken scheef staat). Verschillende klinische klachten worden in verband gebracht met beenlengteverschilIen. Toch bestaat in de wetenschap op dit vlak nog weinig overeenstemming. Hoe groot het verschil tussen de benen bijvoorbeeld moet zijn om voor klachten te zorgen is voor iedereen anders.

Hoe ontstaat een beenlengteverschil?

Anatomische beenlengteverschillen worden over het algemeen alleen veroorzaakt door ziekten of afwijkingen. Volgens zorgwijzer.nl2 kan een anatomisch beenlengteverschil ontstaan door bijvoorbeeld een aangeboren afwijking, een groeistoornis of een botbreuk.

In veel gevallen van een beenlengteverschil, gaat het om een functioneel beenlengteverschil, dat vaak ontstaat door scheefstand of kanteling van het bekken. De benen zijn echter even lang. De lengte van de benen wijkt af door de stand van het bekken en je krijgt een verschil in beenlengte te zien. Dit verschil kan oplopen tot enkele centimeters.

Wat zijn de klachten?

In de wetenschap zijn diverse studies naar de effecten van een beenlengteverschil gedaan3. Beenlengteverschil wordt gerelateerd aan pijn in de lage rug, stressfracturen, problemen in de sta-balans, osteoarthritis van de heup, de manier van lopen en letsel naar aanleiding van hardlopen.

Volgens onderzoekers van het Radboud Universitair Medisch Centrum4 blijken deze klachten vooral te kunnen ontstaan door beenlengteverschil die niet zijn ontdekt of onjuist zijn bepaald. Deze klachten kunnen worden voorkomen door de oorzaak van het beenlengteverschil, een mogelijke scheefstand van het bekken, vroegtijdig te herkennen en te behandelen.

Hoe biedt de Atlaszone behandeling een oplossing?

In de fysiotherapie en osteopathie is er altijd een discussie gaande wat belangrijker is, de stand van het bekken of de stand van de atlas. Fysiotherapeuten gaan er veelal van uit dat het beenlengteverschil wordt veroorzaakt door een scheefstand van het bekken.

Sinds de ontdekking van de Atlaszone methode weten we dat de atlas, de eerste nekwervel, een meer fundamentele rol speelt in het beenlengteverschil dan het bekken.

De eerste nekwervel krijgt in de reguliere geneeskunde nauwelijks aandacht. Dit is grotendeels een onbegrepen gebied. Zelfs in de radiologie is men weinig vertrouwd met het gebied rondom de atlas.

In het spiergebied rond de nek bevinden zich veertig keer zoveel zintuigcellen die de houding van het lichaam regelen dan in ander spierweefsel. Door de behandeling van het gebied rond de atlas met de Atlaszone methode wordt veelal het bekken ook gecorrigeerd en tegelijkertijd het beenlengteverschil opgeheven.

Beenlengteverschil na de behandeling. Het verschil is duidelijk minder geworden.

Beenlengteverschil na de behandeling. Het verschil is duidelijk minder geworden.

Beenlengteverschil voor de behandeling.

Beenlengteverschil voor de behandeling.

Ervaring na Atlaszone

De nacht na de behandeling heb ik diepe inzichten gekregen. Ik kan weer goed lopen zonder steunzolen. Ik kreeg wel wat last van mijn heup. Mijn hoofd staat voelbaar rechter en ik kan mijn nek beter draaien. Ik voel me meer in balans. (Vrouw, 53 jaar, Lelystad).

Wat is Atlaszone?

De atlas krijgt in de reguliere geneeskunde nauwelijks aandacht en is grotendeels een onbegrepen gebied. Zelfs in de radiologie is men weinig vertrouwd met het gebied rondom de atlas.

Atlaszone is een methode die ontwikkeld is door de Zwitser René Claudius Schümperli. Hij heeft tussen 1993 en 1996 een revolutionaire methode ontwikkeld die het gebied rondom de atlas op een veilige manier behandelt. Hierbij worden met name de verschillende korte spiergroepen behandeld die direct onder de schedel liggen en het gebied rondom de atlas inclusief het hoofd in positie houden.

Meer over de Atlaszone behandeling klik hier

Wat is Atlaszone NIET?

Tijdens een Atlaszone behandeling wordt de Atlas niet gemanipuleerd of gekraakt. Het is een volkomen ongevaarlijke behandeling. Wereldwijd zijn reeds meer dan twee miljoen mensen behandeld. Het is een neuromusculaire massage, die overigens niet voor iedereen pijnloos is.

Literatuur

  1. Pereira, C.S., et al. Is structural and mild leg length discrepancy enough to cause a kinetic change in runners’ gait? Acta Ortop Bras 16.1(2008):29-31.
  2. http://www.zorgwijzer.nl/zorgwijzers/beenlengteverschil
  3. Gurney B. Leg length discrepancy. Gait & Posture 2002;15:195-206.
  4. Pakvis DFM, et al. Bepaling van beenlengteverschil met de plankjesmethode: nauwkeurige uitkomsten, onafhankelijk van de ervaring van de onderzoeker. Ned Tijdschr Geneesk 2003(147):443-6.

Save